Gyakori kérdések a nemzetközijegy-vásárlásról

Jegyváltás

Kérdés: Beírtam egy nemzetközi utazást a keresőbe és azt az üzenetet kaptam, hogy Erre az utazásra jelenleg nem tudunk jegyinformációt és elektronikus jegyvásárlást biztosítani. Mit tegyek most?
Az internetes nemzetközi jegyértékesítés pillanatnyilag korlátozott számú és típusú utazás megvásárlási lehetőségét nyújtja. Az ajánlatok körét folyamatosan bővítjük. Az Ön által olvasott üzenettel együtt kapott szöveges linkre kattintva meg tudja nézni, hogy aktuálisan milyen ajánlatokat tud megvásárolni az elektronikus rendszeren keresztül. Ha az Ön úticélja nem szerepel az ajánlatok között, nemzetközi pénztárainkban, értékesítő partnereinknél, jegyirodáinkban a megszokott módon vásárolhatja meg jegyét.
Kérdés: Beírtam egy nemzetközi utazást a keresőbe, majd az utazási adatok megadása után azt látom, hogy ugyanarra a vonatra eltérő árú jegyeket vásárolhatok. Van különbség az azonos szolgáltatású, de eltérő árú jegyek között?
Az internetes jegyértékesítés során arra törekszünk, hogy Ön a lehető legkedvezőbb áron jusson el úticéljába. Amikor Ön megadja az utazás és az utasok adatait, rendszerünk minden jegytípusból ajánl Önnek lehetőséget, a legkedvezőbb árúval kezdődően. Mivel ezek a jegyek meghatározott darabszámban kaphatóak, ezért elképzelhető, hogy egy későbbi időpontban elvégzett keresés ugyanerre az útra a korábbi találatok között szereplő legolcsóbb árat már nem tartalmazza, csak a drágábbakat, így minden, az adott vonatra kapható jegycsomagot feltüntetünk a keresésnél.
Kérdés: Magyarországon 6 éves kor alatt ingyenes utazhatnak a gyermekek. Így van ez külföldön is?
Európában minden ország alkalmaz gyermek-korkedvezményt a menetjegy értékesítés során. A korhatár megállapítás azonban nem egységes, így országonként más és más szabályok vonatkoznak a gyermekek utazására. Az alábbi táblázatban összefoglaljuk az európai vasúttársaságok korhatárkedvezményeit:
Ország Alsó korhatár Felső korhatár Alsó korhatár alatti kedvezmény (amennyiben a gyermek nem foglal el külön ülőhelyet) Korhatár-kedvezmény
Finnország 6 17 100% 50%
Oroszország 4 12 100% 50%
Belarusz 4 12 100% 50%
Ukrajna 4 12 100% 50%
Moldávia 4 12 100% 50%
Litvánia 6 12 100% 50%
Lettország 4 12 100% 50%
Észtország 4 12 100% 50%
Lengyelország 4 12 100% 50%
Bulgária 6 12 100% 50%
Románia 4 12 100% 50%
Csehország 6 15 100% 50%
Magyarország 6 14 100% 50%
Szlovákia 6 15 100% 50%
Macedonia 4 12 100% 50%
Anglia 4 16 100% 50%
Spanyolország 4 12 100% 50%
Szerbia 6 14 100% 50%
Görögország 4 12 100% 50%
Svédország 6 16 100% 50%
Törökország 4 12 100% 50%
Norvégia 4 16 100% 50%
Horvátország 6 12 100% 50%
Szlovénia 6 12 100% 50%
Németország 6 15 100% 50%
Ausztria 6 15 100% 50%
Luxemburg 6 12 100% 50%
Olaszország 4 12 100% 50%
Hollandia 4 12 100% 50%
Svájc 6 16 100% 50%
Dánia 6 16 100% 50%
Franciaország 4 12 100% 50%
Belgium 6 12 100% 50%
Bosznia-Hercegovina 4 12 100% 50%
Portugália 4 12 100% 50%
Figyelem! Az egyes korhatárkedvezmények nem automatikusak, a speciális ajánlatok esetében eltérések lehetnek az egyes országok által alkalmazott korhatárok és a menetjegyhez kapcsolódó kedvezmények között!
Kérdés: Csökkent mozgásképességű vagyok, hogyan tudok nemzetközi vonaton utazni, jegyet váltani?
A nemzetközi pénztárainkban részletes tájékoztatást tudunk adni Önnek az Ön által kiválasztott útvonal vonataival és a vonatkozó díjszabással kapcsolatban. Kérdéseit telefonon is felteheti a (40) 49 49 49-es telefonszámon.
 
Kérdés: Interneten nem tudtam nemzetközi kerékpárjegyet váltani, holott a pénztárban többször váltottam már ilyen jegyet. Mi az oka ennek?
Internetes jegyrendelő felületünkön egyelőre kerékpárjegyet nem tudunk kiadni. A nemzetközi pénztárakban erre továbbra is lehetőség van. Az interneten értékesített ajánlataink listáját megtalálja itt.
Kérdés: Tízen szeretnénk együtt utazni, de csak 5 főig lehet az interneten nemzetközi jegyet venni. Vegyek 2 db 5 fős jegyet?
Internetes jegyrendelő felületünkön egyelőre csoportos kedvezményű jegyet nem tudunk kiadni. Javasoljuk, hogy érdeklődjön nemzetközi pénztárainkban és menetjegyirodáinkban, mivel 10 fős vagy nagyobb csoportok számára az interneten válthatónál nagyobb kedvezménnyel is vásárolható menetjegy. Az interneten értékesített ajánlataink listáját megtalálja itt.
Kérdés: Orosházáról szeretnék utazni Bécsbe, az interneten viszont nem találtam ilyen ajánlatot. Mi a teendőm?
Internetes jegyrendelő felületünkön egyelőre csak a leggyakrabban keresett viszonylatokra biztosítunk jegyvásárlási lehetőséget. Utasaink és nemzetközi vonataink többsége Budapestről indul, ezért jelenleg elsősorban Budapestről tudunk az interneten ajánlatokat adni. A viszonylatok listáját az utasainktól és a munkatársainktól származó információk alapján folyamatosan bővítjük. Menetrendi keresés segítségével azonban megtalálhatja az Ön számára legkedvezőbb eljutási lehetőséget biztosító vonatokat bármely belföldi vasútállomásról is.
 

Ár

Kérdés: Az ár euróban van kiírva. Euróban is kell fizetni?
Nem, fizetni minden esetben forintban kell. Az átszámítást a MÁV-START végzi, fizetni az átszámított összeget kell. Az aktuális átváltási árfolyam a vásárlás során több ponton is fel van tüntetve.
Kérdés: Az ár euróban van kiírva. A fizetéshez euró alapú bankszámlára van szükség?
Nem, Ön forintban fizet a MÁV-START által megadott garantált árfolyamon. Természetesen deviza alapú bankszámláról is lehet forintban fizetni, azonban amennyiben euró (vagy más deviza) alapú számláról fizet, a többszörös banki átváltás miatt a ténylegesen kifizetett összeg az itt euróban megjelenített ártól eltérhet.
Kérdés: Legutóbb ugyanehhez az utazásomhoz a pénztárban olcsóbban kaptam ugyanezt a jegyet. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy az euró árfolyama vagy az ajánlat ára változott időközben. Online jegyvásárlási rendszerünk korlátozott számú és típusú ajánlatot tartalmaz. Kérjük honlapunkon tájékozódjon kedvezményeinkről és az ezek közül az online megvásárolható jegyfajtákról, illetve nemzetközi pénztárainkban is szívesen állunk rendelkezésére.
Kérdés: Legutóbb ugyanehhez az utazásomhoz itt olcsóbb online jegyet tudtam vásárolni. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy az Ön által korábban megvásárolt ajánlat a jelenlegi utazásához már elfogyott, vagy esetleg a kedvezőbb árú ajánlat már nem létezik, vagy igénybevételi feltételei megváltoztak.
Kérdés: Ugyanarra az utazásra többször egymás után kerestem jegyinformációt. Eltérő árakat találtam. Mi ennek az oka?
Az ajánlatkeresés során rendszerünk minden megadott feltételt figyelembe vesz. Ezért ha Ön egy adott utazás árát eltérő oda- vagy visszaúti dátummal vagy más korosztályú utasokkal keresi, akkor előfordulhat, hogy más árakat kap.
Kérdés: Az általam kiválasztott vonatra a holnapi napra még van olcsó jegy, de én hétvégén szeretnék utazni és akkor már nincs ilyen ajánlat. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy a kedvezményes árú jegy elfogyott a hétvégi járatokra, de az is lehetséges, hogy az Ön által kiszemelt vonat nem közlekedik hétvégén.

Jegyvisszaváltás

Kérdés: Kifizettem, de még nem vettem át a jegyet. A jegyet nem is szeretném átvenni, mert nem tudok elutazni. Mit tegyek?
Győződjön meg arról, hogy az Ön által vásárolt jegy visszaváltható-e. Ha igen, akkor a jegyet bármelyik kioszkból nyomtassa ki és bármelyik nemzetközi pénztárunkban egy adatlap kitöltésével írásban kezdeményezheti jegye visszaváltását. Az Önnek visszajáró pénzt arra a bankszámlára utaljuk vissza később, amelyről a jegyet kifizette. A jegy kinyomtatása nélküli visszaváltás nem lehetséges. Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Kifizettem, és már át is vettem a jegyet, de nem tudok elutazni. Mit tegyek?
Győződjön meg arról, hogy az Ön által vásárolt jegy visszaváltható-e. Ha igen, akkor kinyomtatott jegyével bármelyik nemzetközi pénztárunkban kezdeményezheti jegye visszaváltását. Az Önnek visszajáró pénzt arra a bankszámlára utaljuk vissza később, amelyről a jegyet kifizette. Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Vissza szeretném váltani a jegyemet. Forintban vagy euróban kapom vissza a pénzemet?
Jegyének visszatérítési feltételei határozzák meg, hogy a vételár mekkora részét tudjuk visszatéríteni. A visszatérítés mindig forintban történik, a vásárláskori árfolyamon (ezt az árfolyamot jegyén is megtalálja). Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Miért nem kaphatom vissza készpénzben a visszaváltott jegyek árát?
A jegypénztárakban, bankkártyával vásárolt nemzetközi jegyek árát jelenleg is bankszámlára utaljuk vissza. Ez az intézkedés egyúttal növeli az interneten történő bankkártyás fizetés biztonságát.

Jegyátvétel

Kérdés: Bármely kioszkból átvehető nemzetközi jegy? Olyan állomáson is átvehető a kioszkból a jegy, ahol nincs nemzetközi pénztár?
Igen, bármely kioszkból átvehető a nemzetközi jegy.  
Kérdés: A pénztárban vásárolt jegyemhez mindig kaptam borítót is, az interneten váltott jegyemhez ezt külön kell kérnem?
Nem, a kioszkból átvett jegy borító nélkül is érvényes. A borítón lévő információkat a jegyvásárláskor e-mailben kapja meg. Kérjük, hogy a jegyvásárlás során utazásához szükséges elektronikusan biztosított információkat feltétlenül olvassa el.
Kérdés: Nem tudtam átvenni a jegyemet, mert nem működött az automata, ezért nem tudtam elutazni. Mit tegyek?
Az automaták rendelkezésre állási információi alapján jegyét a központi ügyfélszolgálatunkon (levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu)  keresztül vissza tudjuk téríteni.
Kérdés: Nem tudtam átvenni a jegyemet, mert nem működött az automata, hogy tudok így elutazni?
Próbálja meg a jegyét egy másik automatánál, vagy egy későbbi időpontban ugyan ennél az automatánál átvenni. Amennyiben ez nem sikerül, ügyfélszolgálatunkon kérheti a további ügyintézést (eszrevetel@mav-start.hu). Amennyiben nem sikerül jegyét átvennie és ezért jegy nélkül száll fel a vonatra, utazását csak a magyar határig tudjuk garantálni. A külföldi szakaszon az adott vasúttársaság jegyvizsgálója Önt jegy nélküli utasnak fogja tekinteni, és az adott vasúttársaság üzletszabályzata szerint fog eljárni. A külföldi vasúttársaságok intézkedéseivel kapcsolatos további ügyintézést szintén a Központi Ügyfélszolgálatunknál (levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu) kezdeményezze.
Kérdés: Külföldön a kalauz nem fogadta el a jegyemet, azt elvette, engem pedig megbüntetett.
Kérjük, vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal, jegyadatai alapján az érintett társvasúttal igyekszünk rendezni a helyzetet. (Levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu.)

Jegyajánlataink 2016. november 1-jétől

Ausztria

Induló állomás

Célállomás

Induló állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

WIEN*

WIEN*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Graz

Graz

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Salzburg

Salzburg

BUDAPEST*

Győr

WIEN*

WIEN*

Győr

Győr

Graz

Graz

Győr

Győr

Salzburg

Salzburg

Győr

Tatabánya

WIEN*

WIEN*

Tatabánya

Tatabánya

Graz

Graz

Tatabánya

Debrecen

WIEN*

WIEN*

Debrecen

Nyíregyháza

WIEN*

WIEN*

Nyíregyháza

Mosonmagyaróvár

WIEN*

WIEN*

Mosonmagyaróvár

Kirándulójegyek - csak menettérti ajánlatok négynapos érvénytartammal

BUDAPEST*

WIEN*

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

BUDAPEST*

Bad Gastein

 

 

BUDAPEST*

Bad Ischl

 

 

BUDAPEST*

Graz

 

 

BUDAPEST*

Innsbruck

 

 

BUDAPEST*

Jenbach

 

 

BUDAPEST*

Kitzbühel

 

 

BUDAPEST*

Klagenfurt

 

 

BUDAPEST*

Lienz

 

 

BUDAPEST*

Linz

 

 

BUDAPEST*

Radstadt

 

 

BUDAPEST*

Salzburg

 

 

BUDAPEST*

Villach

 

 

BUDAPEST*

Zell am See

 

 

Debrecen

WIEN*

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

EURegio Special - csak menettérti ajánlatok négynapos érvénytartammal

Mosonmagyaróvár

Wien

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

Győr

Wien

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

Tatabánya

Wien

 

 

Csehország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

PRAHA*

PRAHA*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Brno

Brno

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Decin

Decin

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Ostrava

Ostrava

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Usti Nad Labem

Usti Nad Labem

BUDAPEST*

Csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

PRAHA*

 

 

BUDAPEST*

Breclav

 

 

BUDAPEST*

Brno

 

 

Kirándulójegyek - csak menettérti ajánlatok négynapos érvénytartammal

BUDAPEST*

PRAHA*

 

 

BUDAPEST*

Brno

 

 

Horvátország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Zagreb Glavni Kol.

 

 

Siófok

Zagreb Glavni Kol.

 

 

BUDAPEST*

Rijeka

 

 

BUDAPEST*

Split

 

 

Egyúti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Zagreb Glavni Kol.

 

 

Lengyelország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Katowice

Katowice

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Kraków

Kraków Glowny

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Oswiecim

Oswiecim

BUDAPEST*

BUDAPEST*

WARSZAWA*

WARSZAWA*

BUDAPEST*

Csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Gdansk

 

 

BUDAPEST*

Katowice

 

 

BUDAPEST*

Kraków

 

 

BUDAPEST*

Lódz

 

 

BUDAPEST*

Oswiecim

 

 

BUDAPEST*

Poznan

 

 

BUDAPEST*

Szczecin

 

 

BUDAPEST*

WARSZAWA*

 

 

BUDAPEST*

Wroclaw

 

 

Németország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

BERLIN*

BERLIN*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Dresden Hbf

Dresden Hbf

BUDAPEST*

BUDAPEST*

FRANKFURT*

FRANKFURT*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

HAMBURG*

HAMBURG*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

MÜNCHEN*

MÜNCHEN*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Stuttgart Hbf

Stuttgart Hbf

BUDAPEST*

Csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

München

 

 

Románia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Egyúti és csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Arad

 

 

BUDAPEST*

Baia Mare

 

 

BUDAPEST*

Baile Tusnad

 

 

BUDAPEST*

Brasov

 

 

BUDAPEST*

Bucuresti

 

 

BUDAPEST*

Cluj-Napoca

 

 

BUDAPEST*

Dej Calatori

 

 

BUDAPEST*

Deva

 

 

BUDAPEST*

Gheorghieni

 

 

BUDAPEST*

Miercurea-Ciuc

 

 

BUDAPEST*

Oradea

 

 

BUDAPEST*

Ploiesti

 

 

BUDAPEST*

Predeal

 

 

BUDAPEST*

Satu Mare

 

 

BUDAPEST*

Sfantu Georghe

 

 

BUDAPEST*

Sibiu

 

 

BUDAPEST*

Sighisoara

 

 

BUDAPEST*

Simeria

 

 

BUDAPEST*

Sinaia

 

 

BUDAPEST*

Targu Mures

 

 

BUDAPEST*

Timisoara Nord

 

 

BUDAPEST*

Toplita

 

 

Debrecen

Baia Mare

 

 

Debrecen

Cluj Napoca

 

 

Debrecen

Oradea

 

 

Debrecen

Satu Mare

 

 

Püspökladány

Cluj Napoca

 

 

Kirándulójegyek - csak menettérti ajánlatok négynapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Arad

 

 

BUDAPEST*

Cluj-Napoca

 

 

BUDAPEST*

Oradea

 

 

BUDAPEST*

Timisoara

 

 

BUDAPEST*

Sibiu

 

 

BUDAPEST*

Brasov

 

 

BUDAPEST*

Targu Mures

 

 

BUDAPEST*

Miercurea-Ciuc

 

 

Debrecen

Oradea

 

 

Debrecen

Cluj Napoca

 

 

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Brasov

Brasov

BUDAPEST*

BUDAPEST*

BUCURESTI*

BUCURESTI*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Cluj Napoca

Cluj Napoca

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Gheorghieni

Gheorghieni

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Miercurea-Ciuc

Miercurea-Ciuc

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sfantu Georghe

Sfantu Georghe

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sibiu

Sibiu

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Targu Mures

Targu Mures

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Timisoara Nord

Timisoara Nord

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Craiova

Craiova

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sinaia

Sinaia

BUDAPEST*

Svájc

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Buchs

Buchs

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sargans

Sargans

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Zürich

Zürich

BUDAPEST*

Győr

Buchs

Buchs

Győr

Győr

Sargans

Sargans

Győr

Győr

Zürich

Zürich

Győr

Mosonmagyaróvár

Buchs

Buchs

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Sargans

Sargans

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Zürich

Zürich

Mosonmagyaróvár

Tatabánya

Buchs

Buchs

Tatabánya

Tatabánya

Sargans

Sargans

Tatabánya

Tatabánya

Zürich

Zürich

Tatabánya

Szerbia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Egyúti és csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Beograd

 

 

BUDAPEST*

Novi Sad

 

 

BUDAPEST*

Subotica

 

 

BUDAPEST*

Vrbas

 

 

BUDAPEST*

Backa Topola

 

 

Kishatárforgalmi egyúti és menettérti ajánlatok

Szeged

Subotica

 

 

Szlovákia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Bratislava

 

 

BUDAPEST*

Kosice

 

 

BUDAPEST*

Nové Zámky

 

 

BUDAPEST*

Poprad-Tatry

 

 

BUDAPEST*

Sturovo

 

 

Miskolc

Kosice

 

 

Vác

Nové Zámky

 

 

Szlovénia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Ljubljana

Ljubljana

BUDAPEST*

Egyúti és csak menettérti ajánlatok egyhónapos érvénytartammal

BUDAPEST*

Ljubljana

 

 

BUDAPEST*

kOPER