Gyakori kérdések a nemzetközijegy-vásárlásról

Jegyváltás

Kérdés: Beírtam egy nemzetközi utazást a keresőbe és azt az üzenetet kaptam, hogy Erre az utazásra jelenleg nem tudunk jegyinformációt és elektronikus jegyvásárlást biztosítani. Mit tegyek most?
Az internetes nemzetközi jegyértékesítés pillanatnyilag korlátozott számú és típusú utazás megvásárlási lehetőségét nyújtja. Az Ön által olvasott üzenettel együtt kapott szöveges linkre kattintva meg tudja nézni, hogy aktuálisan milyen ajánlatokat tud megvásárolni az elektronikus rendszeren keresztül. Ha az Ön úti célja nem szerepel az ajánlatok között, nemzetközi pénztárainkban a megszokott módon, ausztriai, szlovákiai és csehországi úticél esetén pedig a MÁV APP-on vásárolhatja meg jegyét.

Ausztriai és csehországi ajánlatok kizárólag a MÁV applikációból válthatók meg Bécsbe, vagy Bécsen keresztül közvetlenül elérhető osztrák úticélokra és vissza. Ezen menetjegyek a készüléken bemutathatók. Az applikációban megváltott menetjegyekhez a helyjegyet 1. és 2. osztályon is díjmentesen biztosítjuk.

Kérdés: Beírtam egy nemzetközi utazást a keresőbe, majd az utazási adatok megadása után azt látom, hogy ugyanarra a vonatra eltérő árú jegyeket vásárolhatok. Van különbség az azonos szolgáltatású, de eltérő árú jegyek között?
Az internetes jegyértékesítés során arra törekszünk, hogy Ön a lehető legkedvezőbb áron jusson el úticéljába. Amikor Ön megadja az utazás és az utasok adatait, rendszerünk minden jegytípusból ajánl Önnek lehetőséget, a legkedvezőbb árúval kezdődően. Mivel ezek a jegyek meghatározott darabszámban kaphatóak, ezért elképzelhető, hogy egy későbbi időpontban elvégzett keresés ugyanerre az útra a korábbi találatok között szereplő legolcsóbb árat már nem tartalmazza, csak a drágábbakat, így minden, az adott vonatra kapható jegycsomagot feltüntetünk a keresésnél.
Kérdés: Magyarországon 6 éves kor alatt ingyenes utazhatnak a gyermekek. Így van ez külföldön is?
Európában minden ország alkalmaz gyermek-korkedvezményt a menetjegy értékesítés során. A korhatár megállapítás azonban nem egységes, így országonként más és más szabályok vonatkoznak a gyermekek utazására. Az alábbi táblázatban összefoglaljuk az európai vasúttársaságok korhatárkedvezményeit:
Ország Alsó korhatár Felső korhatár Alsó korhatár alatti kedvezmény (amennyiben a gyermek nem foglal el külön ülőhelyet) Korhatár-kedvezmény
Finnország 6 17 100% 50%
Oroszország 4 12 100% 50%
Belarusz 4 12 100% 50%
Ukrajna 4 12 100% 50%
Moldávia 4 12 100% 50%
Litvánia 6 12 100% 50%
Lettország 4 12 100% 50%
Észtország 4 12 100% 50%
Lengyelország 4 12 100% 50%
Bulgária 6 12 100% 50%
Románia 4 12 100% 50%
Csehország 6 18 100% 50%
Magyarország 6 14 100% 50%
Szlovákia 6 16 100% 50%
Macedonia 4 12 100% 50%
Anglia 4 16 100% 50%
Spanyolország 4 12 100% 50%
Szerbia 6 14 100% 50%
Görögország 4 12 100% 50%
Svédország 6 20 100% 50%
Törökország 4 12 100% 50%
Norvégia 4 16 100% 50%
Horvátország 6 12 100% 50%
Szlovénia 6 12 100% 50%
Németország 6 15 100% 50%
Ausztria 6 15 100% 50%
Luxemburg 6 12 100% 50%
Olaszország 4 12 100% 50%
Hollandia 4 12 100% 50%
Svájc 6 16 100% 50%
Dánia 6 16 100% 50%
Franciaország 4 12 100% 50%
Belgium 6 12 100% 50%
Bosznia-Hercegovina 4 12 100% 50%
Portugália 4 13 100% 50%
Figyelem! Az egyes korhatárkedvezmények nem automatikusak, a speciális ajánlatok esetében eltérések lehetnek az egyes országok által alkalmazott korhatárok és a menetjegyhez kapcsolódó kedvezmények között!
Kérdés: Csökkent mozgásképességű vagyok, hogyan tudok nemzetközi vonaton utazni, jegyet váltani?
A nemzetközi pénztárainkban részletes tájékoztatást tudunk adni Önnek az Ön által kiválasztott útvonal vonataival és a vonatkozó díjszabással kapcsolatban. Kérdéseit telefonon is felteheti a MÁVDIREKT telefonszámain.
 
Kérdés: Interneten nem tudtam nemzetközi kerékpárjegyet váltani, holott a pénztárban többször váltottam már ilyen jegyet. Mi az oka ennek?
Internetes jegyrendelő felületünkön kerékpárjegyet nem tudunk kiadni. A nemzetközi pénztárakban erre továbbra is lehetőség van. Az interneten értékesített ajánlataink listáját megtalálja itt.
Kérdés: Tízen szeretnénk együtt utazni, de csak 5 főig lehet az interneten nemzetközi jegyet venni. Vegyek 2 db 5 fős jegyet?
Internetes jegyrendelő felületünkön csoportos kedvezményű jegyet nem tudunk kiadni. Javasoljuk, hogy érdeklődjön nemzetközi pénztárainkban, mivel 10 fős vagy nagyobb csoportok számára az interneten válthatónál nagyobb kedvezménnyel is vásárolható menetjegy. Az interneten értékesített ajánlataink listáját megtalálja itt.

Ár

Kérdés: Az ár euróban van kiírva. Euróban is kell fizetni?
Nem, fizetni minden esetben forintban kell. Az átszámítást a MÁV-START végzi, fizetni az átszámított összeget kell. Az aktuális átváltási árfolyam a vásárlás során több ponton is fel van tüntetve.
Kérdés: Az ár euróban van kiírva. A fizetéshez euró alapú bankszámlára van szükség?
Nem, Ön forintban fizet a MÁV-START által megadott garantált árfolyamon. Természetesen deviza alapú bankszámláról is lehet forintban fizetni, azonban amennyiben euró (vagy más deviza) alapú számláról fizet, a többszörös banki átváltás miatt a ténylegesen kifizetett összeg az itt euróban megjelenített ártól eltérhet.
Kérdés: Legutóbb ugyanehhez az utazásomhoz a pénztárban olcsóbban kaptam ugyanezt a jegyet. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy az euró árfolyama vagy az ajánlat ára változott időközben. Online jegyvásárlási rendszerünk korlátozott számú és típusú ajánlatot tartalmaz. Kérjük, honlapunkon tájékozódjon kedvezményeinkről és az ezek közül online megvásárolható jegyfajtákról, illetve nemzetközi pénztárainkban is szívesen állunk rendelkezésére.

Új, kedvező árú START Ausztria, START Szlovákia és START Csehország ajánlatunk jelenleg csak pénztárban, illetve Bécsbe, vagy Bécsen keresztül közvetlenül elérhető osztrák, illetve a közvetlenül elérhető szlovák és cseh távolsági úticélokra és vissza a MÁV Applikációból vásárolható meg.

Kérdés: Legutóbb ugyanehhez az utazásomhoz itt olcsóbb online jegyet tudtam vásárolni. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy az Ön által korábban megvásárolt ajánlat a jelenlegi utazásához már elfogyott, vagy esetleg a kedvezőbb árú ajánlat már nem létezik, vagy igénybevételi feltételei megváltoztak.
Kérdés: Ugyanarra az utazásra többször egymás után kerestem jegyinformációt. Eltérő árakat találtam. Mi ennek az oka?
Az ajánlatkeresés során rendszerünk minden megadott feltételt figyelembe vesz. Ezért ha Ön egy adott utazás árát eltérő oda- vagy visszaúti dátummal vagy más korosztályú utasokkal keresi, akkor előfordulhat, hogy más árakat kap.
Kérdés: Az általam kiválasztott vonatra a holnapi napra még van olcsó jegy, de én hétvégén szeretnék utazni és akkor már nincs ilyen ajánlat. Mi ennek az oka?
Előfordulhat, hogy a kedvezményes árú jegy elfogyott a hétvégi járatokra, de az is lehetséges, hogy az Ön által kiszemelt vonat nem közlekedik hétvégén.

Jegyvisszaváltás

Kérdés: Kifizettem, de még nem vettem át a jegyet. A jegyet nem is szeretném átvenni, mert nem tudok elutazni. Mit tegyek?
Győződjön meg arról, hogy az Ön által vásárolt jegy visszaváltható-e. Ha igen, akkor a jegyet bármelyik kioszkból nyomtassa ki és bármelyik nemzetközi pénztárunkban egy adatlap kitöltésével írásban kezdeményezheti jegye visszaváltását. Az Önnek visszajáró pénzt arra a bankszámlára utaljuk vissza később, amelyről a jegyet kifizette. A jegy kinyomtatása nélküli visszaváltás nem lehetséges. Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Kifizettem, és már át is vettem a jegyet, de nem tudok elutazni. Mit tegyek?
Győződjön meg arról, hogy az Ön által vásárolt jegy visszaváltható-e. Ha igen, akkor kinyomtatott jegyével bármelyik nemzetközi pénztárunkban kezdeményezheti jegye visszaváltását. Az Önnek visszajáró pénzt arra a bankszámlára utaljuk vissza később, amelyről a jegyet kifizette. Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Vissza szeretném váltani a jegyemet. Forintban vagy euróban kapom vissza a pénzemet?
Jegyének visszatérítési feltételei határozzák meg, hogy a vételár mekkora részét tudjuk visszatéríteni. A visszatérítés mindig forintban történik, a vásárláskori árfolyamon (ezt az árfolyamot jegyén is megtalálja). Az ülőhely-biztosítás díja nem téríthető vissza.
Kérdés: Miért nem kaphatom vissza készpénzben a visszaváltott jegyek árát?
A jegypénztárakban, bankkártyával vásárolt nemzetközi jegyek árát jelenleg is bankszámlára utaljuk vissza. Ez az intézkedés egyúttal növeli az interneten történő bankkártyás fizetés biztonságát.

Jegyátvétel

Kérdés: Bármely kioszkból átvehető nemzetközi jegy? Olyan állomáson is átvehető a kioszkból a jegy, ahol nincs nemzetközi pénztár?
Igen, bármely kioszkból átvehető a nemzetközi jegy.  
Kérdés: Nem tudtam átvenni a jegyemet, mert nem működött az automata, ezért nem tudtam elutazni. Mit tegyek?
Az automaták rendelkezésre állási információi alapján jegyét a központi ügyfélszolgálatunkon (levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; Mobilhálózatról: +36 (20/30/70) 499 4999; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu)  keresztül vissza tudjuk téríteni.
Kérdés: Nem tudtam átvenni a jegyemet, mert nem működött az automata, hogy tudok így elutazni?
Próbálja meg a jegyét egy másik automatánál, vagy egy későbbi időpontban ugyan ennél az automatánál átvenni. Amennyiben ez nem sikerül, ügyfélszolgálatunkon kérheti a további ügyintézést (eszrevetel@mav-start.hu). Amennyiben nem sikerül jegyét átvennie és ezért jegy nélkül száll fel a vonatra, utazását csak a magyar határig tudjuk garantálni. A külföldi szakaszon az adott vasúttársaság jegyvizsgálója Önt jegy nélküli utasnak fogja tekinteni, és az adott vasúttársaság üzletszabályzata szerint fog eljárni. A külföldi vasúttársaságok intézkedéseivel kapcsolatos további ügyintézést szintén a Központi Ügyfélszolgálatunknál (levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; Mobilhálózatról: +36 (20/30/70) 499 4999; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu) kezdeményezze.
Kérdés: Külföldön a kalauz nem fogadta el a jegyemet, azt elvette, engem pedig megbüntetett.
Kérjük, vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal, jegyadatai alapján az érintett társvasúttal igyekszünk rendezni a helyzetet. (Levélben: MÁV-START Zrt. Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.; Telefonon: MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49, faxon: +36 (1) 511 2093; Mobilhálózatról: +36 (20/30/70) 499 4999; E-mailben: eszrevetel@mav-start.hu.)

Online jegyvásárló felületünkön váltható nemzetközi menetjegy ajánlataink

Ausztria

Induló állomás

Célállomás

 

 

EURegio Special - csak menettérti ajánlatok

Mosonmagyaróvár

Wien

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

Győr

Wien

helyi közlekedéssel vagy anélkül

 

Tatabánya

Wien

 

 

Csehország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Csak menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

PRAHA*

 

 

BUDAPEST*

Breclav

 

 

BUDAPEST*

Brno

 

 

Horvátország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Csak menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Zagreb Glavni Kol.

 

 

Lengyelország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Katowice

Katowice

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Kraków

Kraków Glowny

BUDAPEST*

BUDAPEST*

WARSZAWA*

WARSZAWA*

BUDAPEST*

Csak menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Gdansk

 

 

BUDAPEST*

Katowice

 

 

BUDAPEST*

Kraków

 

 

BUDAPEST*

Lódz

 

 

BUDAPEST*

Oswiecim

 

 

BUDAPEST*

Poznan

 

 

BUDAPEST*

Szczecin

 

 

BUDAPEST*

WARSZAWA*

 

 

BUDAPEST*

Wroclaw

 

 

Németország

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

BERLIN*

BERLIN*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Dresden Hbf

Dresden Hbf

BUDAPEST*

BUDAPEST*

HAMBURG*

HAMBURG*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

MÜNCHEN*

MÜNCHEN*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Stuttgart Hbf

Stuttgart Hbf

BUDAPEST*

Románia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Egyúti és menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Arad

 

 

BUDAPEST*

Baile Tusnad

 

 

BUDAPEST*

Brasov

 

 

BUDAPEST*

Bucuresti

 

 

BUDAPEST*

Cluj-Napoca

 

 

BUDAPEST*

Dej Calatori

 

 

BUDAPEST*

Deva

 

 

BUDAPEST*

Gheorghieni

 

 

BUDAPEST*

Miercurea-Ciuc

 

 

BUDAPEST*

Oradea

 

 

BUDAPEST*

Ploiesti

 

 

BUDAPEST*

Predeal

 

 

BUDAPEST*

Sfantu Georghe

 

 

BUDAPEST*

Sibiu

 

 

BUDAPEST*

Sighisoara

 

 

BUDAPEST*

Simeria

 

 

BUDAPEST*

Sinaia

 

 

BUDAPEST*

Timisoara Nord

 

 

Püspökladány

Cluj Napoca

 

 

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Brasov

Brasov

BUDAPEST*

BUDAPEST*

BUCURESTI*

BUCURESTI*

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Cluj Napoca

Cluj Napoca

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Deva

Deva

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Gheorghieni

Gheorghieni

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Miercurea-Ciuc

Miercurea-Ciuc

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Oradea

Oradea

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Ploiesti

Ploiesti

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sfantu Georghe

Sfantu Georghe

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sibiu

Sibiu

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Timisoara Nord

Timisoara Nord

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Toplita

Toplita

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Craiova

Craiova

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sinaia

Sinaia

BUDAPEST*

Püspökladány

Cluj Napoca

Cluj Napoca

Püspökladány

Svájc

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Buchs

Buchs

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Sargans

Sargans

BUDAPEST*

BUDAPEST*

Zürich

Zürich

BUDAPEST*

Győr

Buchs

Buchs

Győr

Győr

Sargans

Sargans

Győr

Győr

Zürich

Zürich

Győr

Mosonmagyaróvár

Buchs

Buchs

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Sargans

Sargans

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Zürich

Zürich

Mosonmagyaróvár

Tatabánya

Buchs

Buchs

Tatabánya

Tatabánya

Sargans

Sargans

Tatabánya

Tatabánya

Zürich

Zürich

Tatabánya

Szerbia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Egyúti és menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Beograd

 

 

BUDAPEST*

Novi Sad

 

 

BUDAPEST*

Subotica

 

 

BUDAPEST*

Vrbas

 

 

Szlovákia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Csak menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Nové Zámky

 

 

BUDAPEST*

Poprad-Tatry

 

 

BUDAPEST*

Sturovo

 

 

Miskolc

Kosice

 

 

Vác

Nové Zámky

 

 

Szlovénia

Indulási állomás

Célállomás

Indulási állomás

Célállomás

Vonathoz kötött ajánlatok

BUDAPEST*

Ljubljana

Ljubljana

BUDAPEST*

Egyúti és menettérti ajánlatok

BUDAPEST*

Ljubljana

 

 

BUDAPEST*

Koper